In 2015 wilde ik tijdens mijn zomervakantie een echte droomreis maken. En bovenaan mijn verlanglijstje stond al jaren Peru, en dit jaar kwam het er eindelijk van! Ik trok samen met vijf reisgenoten voor drie weken richting Zuid-Amerika om trektochten te maken in de Cordillera Negra, Blanca en Huayhuash. Vanuit Huaraz deden we dagtochten naar Laguna 69, Laguna Churup en Laguna Wilcacocha. Daarna deden we het Huayhuash-circuit.
Fotoalbums
Video’s
Informatie
Vlucht
Peru stond al jaren op mijn verlanglijstje, maar de dure vliegtickets waren altijd een struikelblok. Maar dit jaar vond ik wel betaalbare tickets. Via de Nederlandse website, Kilroy, betaalde ik amper 670 euro voor Brussel-Lima (heen en terug) met American Airlines. Een koopje dus! Enig nadeel was dat de reis ongeveer 24 uur duurde met twee tussenlandingen in Philadelphia en Dallas. Maar ter vergelijking, vanuit Parijs zouden de tickets 1.300 euro gekost hebben!
Doel van de reis
Het doel van de reis naar Peru was een trekking in de Cordillera Huayhuash. Dit is één van de vele bergketens in Peru. Het Huayhuash-circuit, een tocht rond de bergketen, geldt als één van de mooiste trektochten ter wereld. De Cordillera Huayhuash werd bij ons vooral bekend door het boek en de verfilming “Touching the Void”. Het gebied is nauwelijks bevolkt en tijdens de tocht ben je bijna constant boven de 4.000 meter.
Om aan deze trekking te kunnen beginnen moet je al geacclimatiseerd zijn. Daarom trokken we vijf dagen voor de trekking naar de stad Huaraz. Van hieruit kan je prachtige dagtochten maken in de Cordillera Blanca en Negra.
Organisaties
Voor de Huayhuash trekking van 12 dagen zochten we een lokale reis organisatie. Naast een gids wilden we ook een kok, ezels, ezeldrijver, tenten, eten ed zodat de logistiek van de trekking helemaal door de organisatie kon gebeuren. Hiervoor contacteerde ik via e-mail al deze organisaties.
Voor deze organisatie hebben we uiteindelijk gekozen. Het is een familiebedrijf uit Huaraz met een Vlaamse contactpersoon.
Op een infoavond van de Limburgse bergsport vereniging ontmoette ik mensen die de trekking met deze organisatie gedaan hebben. Zij waren er tevreden van.
Pyramid Expeditions
Galaxia Expeditions
Peruvian Andes
Alpamayo Peru
Los Amigos de Huayhuash
Colonia Adventures
Go2Andes
Peruvian Andean Trek
Huaraz Treks
Vaccinaties
Het is aan te raden om je in te laten enten tegen D.T.P., tyfus, gele koorts en geelzucht. Informeer je hierover tijdig (4-6 weken voor vertrek) bij je huisarts of de G.G.D. en neem dan je reisschema mee, soms veranderen de gebieden waar bepaalde ziektes optreden.
Hoogteziekte
De meeste mensen, die niet gewend zijn zich naar grote hoogte te begeven en zich hier bovendien erg inspannen, krijgen last van de hoogte.
Hoogteziekte kan zich voordoen boven de 2500 meter. Als de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen, zal het in veruit de meeste gevallen slechts gaan om lichte symptomen van voorbijgaande aard. Slechts in 1 à 2 % van de gevallen komen ernstige verschijnselen voor, die zonder passend handelen tot de dood kunnen leiden. De symptomen van hoogteziekte mogen daarom absoluut niet worden veronachtzaamd.
Om hoogteziek te worden moet er altijd een verblijf op hoogte van minimum een uur of acht (vaak een overnachting) aan de orde zijn. Dus weer dalen naar het startniveau binnen 8 uur, veroorzaakt enkel lichte klachten van hoofdpijn of wat licht in het hoofd. Je lichamelijke conditie of leeftijd heeft niet rechtstreeks te maken met hoogteziekte, maar het geeft je wel meer zelfvertrouwen, zodat je meer gefocust blijft op de tocht. Je hebt ook meer kans op deze ziekte als je te dik bent, aanleg hebt voor hoogteziekte of last hebt van hart- en longziekten. Roken en alcohol bevorderen evenmin het klimmen op hoogte.
Oorzaken van hoogteziekte:
– geringere aanwezigheid van zuurstof.
– geringere luchtdruk, waaraan het lichaam zich moeilijk of onvoldoende aanpast, veelal door te snelle stijging.
Preventieve maatregelen:
– Langzame en gefaseerde stijging, het zgn. “acclimatiseren”. Als ideaal geldt om 5 dagen uit te trekken tot 3500 m, daarna maximaal 300 meter stijging per dag en per 1000 meter minimaal 1 dag extra. In de praktijk blijkt echter wel een hoger stijgingstempo mogelijk, waarbij rond de 3000 meter een dag rust wordt ingelast en daarboven per 1000 meter stijgen 1 dag. Vanaf geringe hoogte helemaal “inlopen” levert meestal nauwelijks problemen op, maar na een bus- of autorit omhoog en vooral bij “invliegen” naar grote hoogte, is aandacht voor het acclimatiseren van het grootste belang.
– Altijd rustig lopen, zonder buiten adem te raken.
– Veel drinken in flinke hoeveelheden per keer (bv 250-500cc per keer).
– Uitdroging kan hoogteziektesymptomen veroorzaken. Gewoonlijk heb je minstens 5 liter vloeistof per dag nodig op grote hoogte (>4000m). Je moet per keer min. 1/2 liter uitplassen en de urine moet helder zijn. Als je urine donkergeel is, drink je onvoldoende. Drink water, thee, soep en bouillon, maar geen alcohol.
– Juiste voeding. Zorg dat je voldoende calorierijk eet, veel zetmeel. Eet niet te zout.
– Bewust diep, volledig ademhalen (wel oppassen voor hyperventilatie).
– Diamox (acetazolamide), een diureticum, kan helpen bij hoogteaanpassing. Het blijkt de ademhaling tijdens de slaap te reguleren, zodat efficiënter zuurstof wordt opgenomen. Onderzoek heeft onomstotelijk aangetoond dat het preventief slikken van diamox symptomen van hoogteziekte met 50% doet afnemen. Bovendien herstel je sneller. In tegenstelling tot wat veel mensen veronderstellen maskeert diamox de hoogteziekte niet maar het helpt je sneller te acclimatiseren. Een goede dosis zou kunnen zijn: 1 dag vóór het verblijf op grote hoogte (>4000m), 1 tablet van 250 mg ’s morgens en 1 tablet ’s avonds en dan na vertrek op trekking nog 1 dag ermee doorgaan.
Lichte symptomen van hoogteziekte:
– enigszins slap, loom gevoel
– kortademigheid bij inspanning
– hoofdpijn
– misselijkheid
– gebrek aan eetlust
– slecht slapen
– onregelmatige ademhaling tijdens het slapen
– lichte duizeligheid
– lichte zwelling van handen, voeten, gezicht
– Bij alleen deze symptomen behoeft men niet meteen af te zien van verder stijgen. Men moet het kalm aan doen en voldoende (nacht)rust inlassen. Maar blijf elkaar wel goed in de gaten houden, want de lichte symptomen zouden ernstiger problemen kunnen aankondigen. Blijf en laat elkaar niet alleen!
Ernstige symptomen van hoogteziekte: (houden o.a. verband met long- en hersenoedeem)
– ernstige kortademigheid en versnelde ademhaling, ook na rust (> 25 per minuut)
– vochtige, rochelende ademhaling
– hevige hoestbuien, die elke activiteit beperken
– ophoesten van roze tot bruin sputum
– hoge hartslag, ook na rust (meer dan 120 slagen per minuut)
– blauwe verkleuring van gezicht en lippen
– geringe urine-uitscheiding (minder dan 1/2 l per dag)
– aanhoudend overgeven
– wazig, dubbel of met blinde vlekken zien
– aanhoudende ernstige hoofdpijn, ook na nachtrust
– aanhoudende ernstige vermoeidheid, extreme lusteloosheid
– coördinatievermindering, evenwichtstoornis (testen!)
– verwardheid, delirium, coma
Zodra ook maar één van deze symptomen zich voordoet, staat er (naast zo mogelijk zuurstof toedienen) maar één weg open: ONMIDDELLIJK OMLAAG. Iemand met deze problemen moet onder begeleiding omlaag, zo nodig gedragen worden, omdat inspanning de ziekte kan verergeren. Na een betrekkelijk geringe daling van 500 tot 1000 meter kunnen de symptomen soms geheel verdwijnen. Dan kan men na enkele dagen rust opnieuw proberen te stijgen, maar uiterst behoedzaam. Bedenk dat de ernstige symptomen van hoogteziekte binnen enkele uren fataal kunnen zijn.