In het najaar van 2017 wilde ik met twee vrienden op wandelvakantie. Om het goede weer op te zoeken kozen we voor het Canarische eiland La Palma. We huurden een huisje in het kleine, maar centraal gelegen, stadje El Paso. Van hieruit verkenden we met de huurauto en vooral te voet het prachtige bergachtige eiland.


Bezochte plaatsen


Fotoalbums


Informatie

Huurauto

 • Maatschappij: Auto Europe – Hertz
 • Auto: Toyota Auris (we boekten Seat Leon of gelijkaardig)
 • Periode: 7 dagen
 • Prijs: € 194.90 (alle extra dekkingen zoals eigen risico inbegrepen)
 • Het afhalen en inleveren van de auto verliep heel vlot op de luchthaven via Hertz. In de ondergrondse parking van de luchthaven staat de auto klaar en kan je hem weer inleveren. In de aankomsthal is een bureau van Hertz. Op de parking zelf is een desk voor het inleveren. De auto zelf was jammer genoeg niet krachtig genoeg voor het bergachtige La Palma.

Vluchtgegevens

Heenvlucht

 • Vueling – € 125
 • Brussels National Airport (18 november 2017 – 09u50)
 • Barcelona Airport (18 november 2017 – 11u50)
 • Barcelona Airport (18 november 2017 – 13u00)
 • La Palma (18 november 2017 – 15u35)

Terugvlucht

 • Tui fly – 59,99
 • La Palma (25 november 2017 – 12u45)
 • Brussels National Airport (25 november 2017 – 08u35)

Verslag

Dag 1: Pico Bejenado

Voor onze eerste wandeling kozen we de trip naar de Pico Bejenado (1.854 meter). Via het Centro de Visitantes de La Caldera de Taburiente reden we naar de parking, het punt waar de weg niet langer verhard is op de Calle Vallencia (LP-302). Tijdens de autorit kregen we een aardige regenbui, maar de bergen bleven gelukkig heel de dag in de zon liggen.

Pico Bejenado La Palma Canarische eilanden

Om niet in lijn te moeten wandelen kozen we een alternatieve route naar de top. Op deze top hadden we een prachtig uitzicht op de Caldera zonder al te veel bewolking. De terugweg liep via een mooi bos. De totale wandeling was ongeveer 12 km.

Dag 2 – Roque De Los Muchachos & Pico De La Nieve

Op dag 2 stond de Roque de Los Muchachos op het programma. Dit is de hoogste top van de kraterrand van de Caldera de Taburiente, en tevens het hoogste punt van het eiland. Je kan deze top ook doen met de auto en het laatste stukje wandelen naar het uitzichtpunt.

Roque de Los Muchachos La Palma Canarische eilanden

Wij kozen ervoor om de auto te parkeren op de LP-4, tussen km-paal 32 en 33. En van daaruit via de kraterrand, de telescopen en de Pico Fuente Nueva naar het uitzichtpunt te wandelen. En daarna terug te wandelen naar de auto.

Roque de Los Muchachos La Palma Canarische eilanden

In de namiddag reden we met de auto verder op de LP4 om via de Pico de La Nieve over de kraterrand te wandelen. Op deze wandeling kwamen we maar enkele wandelaars tegen, veel aangenamer dan in de voormiddag op de Roque de Los Muchachos waar er een bus Duitsers rondliep.

Dag 3 – Los Tillos & Santa Cruz

Deze dag wilde we één van de mooiste en meest uitdagende wandelingen van het eiland doen. Een wandeling door het laurierbos via tunnels in de buurt van Los Tillos. We parkeerden aan de kiosk 500 meter voor het Recreation Area Visitor Center van Los Tilos.

We wandelden door het bos via een gemakkelijk pad naar een uitkijkpunt. Maar onze echte wandeling begon pas na dit uitkijkpunt. Jammer genoeg was dit pad afgesloten waardoor we onze wandeling niet konden verderzetten, zeer erg spijtig! In het Visitor Center konden ze ons ook niet vertellen waarom het pad gesloten was. Zeer bizar.

Los Tillos La Palma Canarische eilanden

Als enige andere optie in de buurt wandelden we dan maar naar Mirador de las Barandas. Een uitzichtpunt dat te bereiken is vanuit het Visitor Center na een relatief korte maar steile wandeling.

Strand Santa Cruz La Palma Canarische eilanden

Aangezien we onze lange geplande wandeling niet konden doen bezochten we op de terugweg de hoofdstad Santa Cruz.

Dag 4 – Vulkaanroute

Op dag 4 stond één van de bekendste wandelroutes van het eiland op het menu, de vulkaanroute. We parkeerden onze auto aan Refugio el Pilar. Van daaruit begonnen we aan de GR-131 via de vulkanen naar het Zuiden van het eiland. De meeste mensen volgen het pad van deze GR-route. Wij maakten enkele omleidingen om de toppen van de vulkanen te doen. Voor de meer ervaren bergwandelaars is dat geen enkel probleem. Ook al zagen we een bordje dat één van onze omwegen te gevaarlijk zou zijn.

GR131 Vulkaanroute La Palma Canarische eilanden

De eerste vulkaantop die we aandeden was de Pico Birigoyo. Jammer genoeg zat deze top volledig in de wolken waardoor we niet van het prachtige uitzicht konden genieten. Ook toen we aan de volgende vulkaantoppen passeerden was er enkel mist te zien. Erg jammer, maar dat hoort erbij zeker? Pas toen we langzaam begonnen af te dalen kwam de zon langzaamaan tevoorschijn. Op de vulkaan San Martí­n in het Zuiden hadden we wel al een aardig uitzicht.

GR131 Vulkaanroute La Palma Canarische eilanden

Vervolgens daalden we via de helling van deze vulkaan en een mooi bos af richting het dorpje Los Canarios, het eindpunt van onze wandeling. In dat dorpje deden we in de zon een terrasje bij de lokale bakker. Na enkele cervezas en een broodje namen we een taxi die ons terugbracht naar ons vertrekpunt. Je kan ook met de bus nemen naar Los Adrianos en daar met de taxi naar Refugio el Pilar. Maar met drie personen is een rechtstreekse taxi niet veel duurder (zo’n 50 euro) en wel veel sneller.

Dag 5 – Barranco De Las Angustias

Om deze wandeling te kunnen doen parkeerden we onze auto in het dal van Barranco de Las Angustias (parking de la Viña). Hier konden we dan een Jeeptaxi nemen, al bleek het in de praktijk gewoon een pendelbusje dat een smalle weg omhoog volgt voor zo’n half uur. Dit busje kost zo’n 50 euro, je kan dit busje met andere mensen delen dus dan valt dit nog wel mee. Boven is immers ook zo goed als geen parking.

Barranco de las Angustias La Palma Canarische eilanden

Op Los Brecitos heb je al een aardig uitzicht, hier begint de wandeling naar beneden. Als je bijna bij het informatiecentrum en camping bent kan je aan een infobord links afslaan voor een route van zo’n drie uur naar een waterval. Deze route is enkel aan te raden voor de meer ervaren bergwandelaars. De waterval is erg hoog, maar op het moment dat wij er waren was het maar een kleine waterstraal. Het uitzicht op het eindpunt van de wandeling is wel prachtig en alleen al de moeite waard voor de extra kilometers.

Barranco de las Angustias La Palma Canarische eilanden

Na de afdaling terug naar de originele wandeling moet je de rivier oversteken naar de camping en informatiecentrum. Aan de rand van deze camping aan de rivier heb je een erg knap uitzicht. Op de weg terug naar het beginpunt van de wandeling waar onze huurauto stond geparkeerd kan je nog een kleine omweg van zo’n 1 kilometer nemen naar de Cascada Coloradas, een mooie felgekleurde waterval.

Cascada Coloradas La Palma Canarische eilanden

Het wandelpad richting parking loopt een stuk over de rivierbedding. Hierdoor gaat dit stuk vrij traag. Sommige delen van het pad lopen langs de rotswand boven de rivier. Het is niet echt altijd even duidelijk aangegeven, dit opletten waar de bordjes staan.

Dag 6 – Kustroute GR-130

Vanuit ons huisje in El Paso vertrokken we vrij vroeg. Er stond ons immers een lange rit te wachten naar het Noordoosten van het eiland. In Garafia, Santo Domingo parkeerden we (gratis) onze auto in de buurt van het mooie kerkje van het dorp, in de straat Calle Nueva. Achter het kerkje begonnen we aan onze wandeling, een stukje van de GR-130, door de kliffen aan de kust.

Kustroute GR130 La Palma Canarische eilanden

Onze lunch aten we in het kleine slaperige dorpje Don Pedro in het gezelschap van enkele honden. Het eerste deel van onze wandeling was mooi niet echt spectaculair. Maar eens je de koningskloof van La Palma met de naam Barranco Fagundo nadert krijg je prachtige uitzichten voorgeschoteld. Dankzij de grote hoogteverschillen is dat wel een pittig stukje dalen en klimmen. Zeker omdat we dit in volle zon moesten doen.

Kustroute GR130 La Palma Canarische eilanden

Aangezien we onze auto in Santo Domingo hadden geparkeerd en we hiernaar zouden terugkeren met de taxi konden we nog beslissen in welk dorpje we zouden stoppen. Dit werd uiteindelijk El Tablado, dit was ook het eerste dorpje met een klein cafétje dat we tegenkwamen. Na enkele frisse cervezas belden we de taxi dus ons 20 minuten later kwam oppikken. Deze kostte 25 euro. Aan de bushalte van El Tablado staat een bord met de nummer van de taxi en het vastgelegd tarief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *