In 2013 trok ik met twee reisgenoten naar Montenegro voor een wandelvakantie. We bezochten het Durmitor en Prokletije Nationaal Park, Skadar Lake, de baai van Kotor en ten slotte Dubrovnik in Kroatië. Een prachtige reis door misschien wel één van de meest ongerepte berg regio’s van Europa.

Fotoalbums


Informatie

Planning wandeltochten

Wij hadden op voorhand niets bekeken qua wandelroutes. We hadden enkel beslist naar welke nationale parken we naartoe wilden. En dat waren Durmitor en Prokletije. En ter plekke hebben we dan wandelkaarten gekocht en wat extra info gevraagd bij de locals.

Drukte op wandelpaden

Durmitor was nog een beetje toeristisch als je in de buurt van het stadje Zabljak bleef. Maar op de langere wandeltochten kwam je op een paar enkelingen na niemand tegen. In Prokletije heb je de bergen al helemaal alleen voor jezelf. Maar dat wil ook zeggen dat de markering echt niet te vergelijken is met Oostenrijk of Frankrijk. Er is zowel in Durmitor als Prokletije markering, maar die is niet altijd even duidelijk of recent onderhouden. We zijn dus verschillende keren het pad kwijt geraakt. Dus zonder een goede wandelkaart, liefst gps en kennis om die goed te gebruiken kan je er best niet alleen op pad gaan.

Overnachten

Wij hadden geen tent bij tijdens de wandeltochten en dat is ook niet echt nodig. In Zabljak (Durmitor) logeerden we bij mensen thuis, maar daar waren ook enkele hotels en hostels. En daar kan je vanuit het dorpje, dat al vrij hoog ligt, dagwandelingen doen.

In Prokletije hebben we ook telkens dagtochten gedaan vanuit het dorpje Gusinje, (Plav kon ook). En daar sliepen we in één van de 2 hotels. De hoteleigenaar bracht ons daar ’s ochtends naar het begin van de wandelingen een paar km buiten het dorp.

Vlucht

Jetairfly – € 245

Brussels National Airport (17 juli 2013 – 19:15)
Dubrovnik Airport (17 juli 2013 – 21:45)

Dubrovnik Airport (31 juli 2013 – 22:05)
Brussels National Airport (1 augustus 2013 – 00:45)

Het goedkoopste was bij ons om te vliegen naar Dubrovnik met Jetairfly omdat we ongeveer pas een week op voorhand geboekt hebben. Die luchthaven ligt vlakbij de grens met Montenegro. Maar Ryanair vliegt ook naar Podgorica. Voor het transport van en naar de luchthaven vanuit Herceg Novi hebben wij een taxi (klein busje) geboekt via het internet. De rit is een klein uurtje. In Herceg Novi geraak je met de bus. Aangezien we met 3 personen waren viel dit goed mee qua prijs toen, de exacte prijs weet ik niet meer.

Je kan best gewoon bekijken wat het goedkoopst is, de afstanden zijn toch vrij klein tussen die luchthavens. Dubrovnik is ook wel leuk om eens geweest te zijn (heel mooi maar enorm toeristisch), Tivat is vlakbij de baai van Kotor (daar moet je ook geweest zijn) en vanuit Podgorica ben je sneller in de bergen maar in de stad zelf heb je niets te zoeken.

Vervoer ter plekke

In Gusinje (of Plav) geraken is niet makkelijk vanuit Zabljak, maar wel de moeite waard. Als mijn geheugen mij niet in de steek laat hebben we een bus genomen van Zabljak naar Tara Canyon. Daar moesten we een bus nemen, maar daar moesten we uren op wachten waardoor we gelift hebben naar Mojkovac. Na lang wachten hebben we daar dan een bus genomen naar Gusinje. Reken dat je daar met wat pech zeker een dag aan kwijt bent met het openbaar vervoer, ook al is het nog geen 200km.

Van Gusinje naar het Skadar meer: we hadden onze hotelbaas gevraagd om ons naar Kolasin te brengen om van daaruit met de trein naar Virpazar te gaan. Maar omdat we die trein (maar één per dag ofzo) gemist hadden hebben we onze hotelbaas gevraagd om ons dan maar naar Virpazar te brengen voor wat extra geld.

Als je weinig tijd hebt is de taxi in het binnenland van Montenegro de beste optie. Want veel duurder dan de bus of trein was het eigenlijk niet, als je ten minste door 3 ofzo kan delen zoals wij toen.


Video’s


Links

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *